Szolgáltatások

Diagnosztika

Részletek

Első találkozásunk alkalmával fő feladatunk az aktuális panasz, fájdalom vagy letört fog kezelése, de ilyenkor is mindig időt szánunk a teljes száj átvizsgálására. Minden fogat külön átnézünk, kérdéses esetekben intraoralis röntgent készítünk az egyes fogakról (például régebbi gyökértömött fogak állapotának vizsgálatára), vagy panoráma röntgenfelvételt csinálunk a teljes, alsó, felső állcsont feltérképezésére, így egy teljes képet kapunk a fogak állapotáról.

Ezután megbeszéljük a felmerülő problémákat, és azok megoldási lehetőségeit. Megvitatjuk, hogy körülbelül mi mennyi időt fog igénybe venni, pótláskészítés esetén kezelési tervet is készítünk árajánlattal együtt. Ha minden fogat rendben találunk vagy szépen lassan rendbe tettünk, akkor már csak fél-egy évente várjuk vissza szeretettel az ingyenes kontrollvizsgálatunkra.

Esztétikus tömés

Részletek
A front fogakhoz esztétikus (fehér) kompozit tömőanyagot használunk az élethűbb tömésekért, míg az őrlőrégióban kiemelkedő statikai paraméterekkel bíró anyaggal dolgozunk a nagyobb terhelés és rágóerő elviselése érdekében.
Amennyiben szájában még mindig található régi amalgámtömés, melytől szeretne ‘megszabadulni’ (esztétikai okokból, vagy a tömés alatt meginduló szuvasodás miatt), kicseréljük azt a mai fogorvoslásban használatos esztétikus, tartós, speciális anyagra.
Ennek időtartama: kb. 40 perc (persze függ a szuvasodás kiterjedésétől, attól, hogy a fognak hány felszínét érinti, ha esetleg törött fog újjáépítése a cél akkor függ a törés mélységétől stb)

Ehhez a művelethez mindenképpen alkalmazunk érzéstelenítőt, a nyugodt, fájdalommentes kezelés érdekében.

Korona, híd

Részletek

Korona készítésére lehet szükség, ha egy fog túl sok foganyagot vesztett, letörött, vagy csak esztétikailag elégedetlen vele a páciens.
Híddal pedig elvesztett fogakat pótolhatunk, ha van elegendő számú és helyzetű jó állapotú pillérfog, melyeket lecsiszolva felhasználhatunk, így rögzített pótlás egészítheti ki a részlegesen hiányos fogazatot.
Híd, vagy korona elkészítése előtt minden esetben panoráma röntgenfelvétellel ellenőrizzük, hogy biztosan alkalmasak e a fogak pillérnek. Ha igen, akkor egy előre megbeszélt időpontban következik a fogak előkészítése, lenyomatok levétele a fogtechnika számára, majd ideiglenes koronák beragasztása (addig se legyen a fog lecsiszolva, így esztétikus, és a hideg-meleg érzékenység sem lesz nagymértékű). Körülbelül másfél hét alatt kész is van a pótlás, mely anyagát tekintve lehet fémkerámia vagy cirkónium.

Röntgen

Részletek

Az állapotfelméréshez készítünk egy digitális panorámaröntgent (orthopantomogram, OP), mely elengedhetetlenül fontos a szemmel nem látható problémák feltárásában, hiszen lehetőséget ad az állcsontok, az arcüreg és a fogak állapotának vizsgálatára, a góckutatás elvégzésére. Feltárhatók vele különböző szájüregi cisztás elváltozások, régi fogtömések alatt kialakuló szuvasodások, mély gyulladásos reakciók, a csont elsorvadása következtében kialakuló csonttasakok, ki nem nőtt bölcsességfogak.
Panorámaröntgent szükséges csinálni minden pótlás tervezésekor, így elkerülhetőek a protézis behelyezése után felmerülő problémák. Fontos röntgenvizsgálatot végezni implantátum behelyezése előtt is, hisz vannak anatómiai képletek melyek limitálhatják az implantálás lehetőségét (felső állcsonton az arcüreg, alsó állcsonton a fő idegcsatorna lefutása). Góckutatásra is van lehetőség rendelőnkben. Tipikus góctünetek megjelenésekor (hajhullás, ízületi fájdalmak) vagy végtagprotézisek behelyezése előtt szükség lehet góckutatásra, góctalanításra, ez egy panoráma röntgen elkészítéséből és egy alapos fogászati státusz felvételéből áll.

Fogpótlás készítése

Részletek
Szerencsére a modern fogorvoslás már minden foghiány típusra több opciót is kínál a fogak pótlására és a száj teljes rehabilitációjára. Rendelőnkben minden fogpótlás előnyeit, hátrányait mérlegelve, várható élettartamát, árát, kezelés lépéseit megbeszélve tudjuk kiválasztani az adott esetben alkalmazható legjobb megoldást az Ön számára. Jelentkezzen konzultációra bizalommal!

Gyökérkezelés

Részletek
Ha a fogszuvasodás olyan mélyre terjed, hogy eléri a fog belsejében lévő ereket, idegeket tartalmazó pulpát akkor gyökérkezelést kell végeznünk ezen a fogon hogy azt megmentsük. Sokakban még félelmet kelt, többalkalmas kezelésre és fájdalmakra számítanak, azonban mai szemlélet és az új gépi eszközök alkalmazásával gyors és fájdalommentes ez a művelet.
Frontfogak és kisőrlők esetében, ha tehetjük, azonnal egy ülésben feltárjuk a gyökércsatornát (vagy gyökércsatornákat), alaposan átmossuk, és megfelelő bemérés után le is tömjük.
Nagyőrlők esetén általában 2 ülésben történik mindez. Első alkalommal feltárjuk, feltágítjuk gépi műszerekkel, átmossuk, majd gyógyszeres gyökértöméssel látjuk el. Második alkalommal újra feltárjuk, átmossuk és véglegesen letömjük a csatornákat.
Minden esetben a gyökértömés végeztével csinálunk egy kontroll röntgenfelvételt a fogról, ezzel ellenőrizzük munkánkat és megvizsgáljuk, hogy van e esetleg elváltozás a gyökércsúcson.
Megfelelő gyökérkezelés után már jöhet is a fog koronai részének felépítése, szüksége esetén koronával való ellátása.

Implantátum

Részletek
Mai modern fogorvoslásban egyre nagyobb teret hódít az implantátumok alkalmazása, mellyel gyorsan hatékonyan lehet az elvesztett fogat/fogakat pótolni. Implantáció alapelve, hogy a foggyökeret egy titán csavarmenetes műgyökér helyettesíti, amelyet az állcsontba ültetve a csonttal erős biológiai kapcsolatot hoz létre, ossointegrálódik. Ez az alapja a rá kerülő pótlás stabilitásának.

Implantáció előnyei:

  • Elkerülhető a szomszédos ép fogak lecsiszolása hídkészítés céljából
  • A meglévő kivehető pótlás stabilitásának fokozása
  • Kivehető pótlás helyett rögzített pótlás készíthetünk
  • Hosszú élettartam

Az implantációs műtéteket minden alkalommal egyénileg röntgenfelvétel alapján elemezzük ki, tervezzük meg és végezzük el a beavatkozást a legnagyobb precizitás és
sterilitás mellett. Ugyanis a hosszútávú siker alapja a körültekintő behelyezés, az implantátum minősége, kemény és lágyszövet megfelelő mennyisége.

Fogkőeltávolítás

Részletek

A fogkő a fogíny krónikus gyulladását, vérzését, hosszútávon pedig a fogak mozgathatóságát, végül pedig azok elvesztését okozhatja. Ezért kiemelt feladatunk a fogkő, lepedék, elszíneződések maradéktalan eltávolítása, sima fogfelszínek kialakítása. Ennek időtartama 20-40 perc. Általában nem szükséges érzéstelenítő alkalmazása, de persze kérhető, amennyiben érzékeny a fognyaki terület. Fontos kiemelni azt is, hogy a fogkő időközönként újra képződik, de mértéke egyénenként eltérő lehet, ezért
szükséges fél-egy évente kontrollvizsgálaton részt venni.

Fogeltávolítás

Részletek
A fogeltávolítás minden esetben egyedi elbírálást igényel több tényező figyelembevételével. Ilyen például a beteg egészségi állapotára hatással lévő fogeredetű gyulladások, illetve a károsodott fog további konzerváló kezelésekre való alkalmatlansága. Amennyiben az adott fog sajnos nem menthető, kiemelt figyelmet kell fordítani az előzetes komplex érzéstelenítésre, valamint az eltávolítás (extractio) precíz és teljeskörű elvégzésére (betört foggyökér). Azt vallom, hogy egy foghúzás csak akkor lehet igazán stresszmentes a betegeink számára, ha az valóban fájdalommentes és megfelelő technológiával történt.

Fogfehérítés

Részletek
Az otthoni fogfehérítést orvosi utasítás szerint kell elvégezni. A fehérítő gélt egy speciális, a fogazat alakjára készített sínbe kell tölteni, majd ezt követően a konzultáción megbeszélt ideig a fogsorra helyezni. Ezt a műveletet több alkalommal meg kell ismételni. Ez az eljárás a fogak szerkezetében nem okoz káros behatásokat, így nyugodt szívvel tudom ajánlani.